W trakcie gotowania w kuchni potrzebne narzędzia kuchenne, naczynia i składniki powinny znajdować się w zasięgu ręki. To samo tyczy się przypraw. W kuchni są niezbędne, bez nich danie są mało wyraziste. Jakie wyróżnia się rodzaje organizerów na przyprawy.
Szybkie odnajdywanie przypraw – organizer z przegródkami
Organizery na przyprawy z przegródkami to niskokosztowe i praktyczne rozwiązanie. Saszetki segregowane są w pozycji pionowej, a plakietki z ich nazwami i zapinki zapobiegające ulatnianiu się aromatu znacznie ułatwiają doprawianie posiłków. Największą zaletą pojemnika podzielonego na przegrody jest to, że suszone zioła się nie rozsypują.
Organizer na przyprawy do szuflady
Nie każdy lubi, gdy słoiki bądź torebki z przyprawami są widoczne. Do kuchni utrzymanej w minimalistycznym stylu na pewno przyda się organizer na przyprawy, który można ukryć w szufladzie. To drewniany, metalowy bądź plastikowy wkład z wyżłobionymi przegrodami. Umieszczony w szufladzie pod płytą grzewczą lub kuchenką gazową umożliwia szybkie sięgnięcie po potrzebny składnik.
Listwa z zapinkami
Prosty „przyprawnik” ze sklepu Bokono w formie listwy z zapinkami? To bardzo dobry pomysł zwłaszcza w pomieszczeniach kuchennych o małym metrażu i dużej ilości wyposażenia. Listwy przytwierdza się do ściany również w pobliżu miejsca do gotowania.
Nuta nowoczesności
Estetyczne słoiki ze stali nierdzewnej na obrotowym stojaku, pojemniki magnetyczne lub drewniane stojaki do złudzenia przypominające miniaturowe kwietniki to propozycje dla osób, które lubią nieszablonowe rozwiązania.
Należy pamiętać, że przyprawy owszem, można przetrzymywać w oryginalnych opakowaniach pod warunkiem, że są one szczelnie zamknięte (np. za pomocą plastikowych zasuwek lub klipsów). W przeciwnym razie zawartość saszetki szybko wietrzeje i traci swój pożądany aromat. Do środka może dostać się również wilgoć.