Nóż do ryb służy do cięcia i czyszczenia ryb. Posiada charakterystyczną długość ostrza, kształt ostrza i kąt ostrzenia. Przy zakupie, ważne jest, aby zwrócić uwagę na jakość i kształt ostrza, materiał, z którego wykonana jest rękojeść i cechy konstrukcyjne modelu. Najlepsze urządzenia kuchenne są produkowane przez japońskich i europejskich producentów.
Przeznaczenie i cechy konstrukcyjne
Noże do filetowania przeznaczone są do obróbki ryb. Dzieli się je na 2 grupy w zależności od długości ostrza – dłuższe lub krótsze niż 15 cm. Ostrze może być również równej grubości lub zwężać się od czoła do krawędzi. Duży asortyment noży do ryb można znaleźć w sklepie https://sklep.technica.pl/noze-do-ryb-2.
Z czego składa się nóż do filetowania
Wszystkie noże do filetowania mięsa i ryb składają się z 2 części – ostrza i rękojeści. Futerał jest dodatkowym akcesorium.
Cechy konstrukcyjne:
- Ostrze tnące jest wąskie i długie, od 14 do 30 cm Najczęstsze modele mają długość 16, 18 i 21 cm Długość ostrza powinna być 1,5 razy większa od szerokości tuszy.
- Ostrze jest wystarczająco elastyczne, aby z łatwością pokonywać kręgosłup i ścięgna ryby.
- W przypadku ogona i płetw niektóre modele mają ząbkowaną krawędź.
- Końcówka jest cienka, aby ułatwić wykonywanie cienkich nacięć skóry.
- U podstawy chwytu znajduje się ogranicznik na palec wskazujący.
- Noże do filetowania są składane lub posiadają stałe ostrze.
Cel akcesoriów:
- Czyszczenie i patroszenie ryb.
- Oddzielenie mięsa od kości i grzbietu.
- Krojenie tusz na porcje.
- Gotowanie cienkich plastrów do sushi i innych potraw.
Istnieją profesjonalne modele noży do ryb dla kucharzy sushi, a także produkty dla entuzjastów wędkarstwa.