Jest nie tylko stałym elementem posiłków na siłowniach, lecz również obowiązkowym wyposażeniem plecaków turystów górskich i rowerzystów. Mowa oczywiście o suszonej wołowinie, która zdobywa serca i żołądki coraz większego grona smakoszy. Jakie są jednak jej największe zalety, które powodują, że jest tak chętnie wybierana? Dlaczego jest zdrowa?
Ogromna ilość białka
Każdy sportowiec doskonale wie, jak istotne jest białko. To właśnie ono stanowi główny budulec mięśni i dostarcza aminokwasów. Niestety nasz organizm nie ma zdolności do magazynowania tej drogocennej substancji, co powoduje, że musi być stale i bardzo regularnie dostarczana z pożywieniem. Przyjmuje się, że dzienna, niezbędna dawka białka to 46 g w przypadku kobiet i 56 g w przypadku mężczyzn. A ile białka posiada jeden kawałek suszonej wołowiny? Jest go w nim aż 9 g, co powoduje, że jest to niezwykle wysoko białkowa przekąska.
A co z kaloriami?
Jak jednak przedstawia się kaloryczność tego przysmaku? Wszakże zbędne kalorie, to największy wróg każdego aktywnego człowieka. Proces suszenia usuwa z mięsa wodę, która jest właściwie zbędna w tym posiłku. Dodatkowo przed ususzeniem z mięsa usuwany jest cały tłuszcz, o czym też warto pamiętać. Suszona wołowina Tarczyński to zatem tylko to, co najbardziej potrzebne, czyli białko, witaminy, aminokwasy i mikroelementy.
Jak jednak wygląda kaloryczność? Przyjmuje się, że jeden kawałek suszonej wołowiny posiada tyle wartości energetycznej co stek. Jest to około 250 kilokalorii. Dla porównania jednak jest to znacznie mniej niż w przypadku wieprzowiny czy też kurczaka.
Dodatkowe składniki
Co jeszcze wpływa na to, że suszona wołowina jest tak zdrowa i wskazana do jedzenia? Zasługą takiego stanu rzeczy jest na pewno bardzo mała zawartość sodu oraz wysoka ilość cynku, żelaza i witamin z grupy B.
Sód jest tą substancją, której należy się wystrzegać. Powoduje ona bowiem gromadzenie się wody w organizmie, a także wzrost ciśnienia krwi. Jeśli natomiast chodzi o witaminy B, żelazo i cynk, to są to jedne z ważniejszych substancji, stanowiące podstawę budulcową dla całego organizmu.