Jak wybrać drewnianą deskę do krojenia?

drewniana deska do krojenia

Ile godzin dziennie spędzasz nad deską do krojenia? Nawet jeśli jest to tylko kilka minut, to ten czas naprawdę sumuje się w ciągu tygodni. Zasługujesz na to, aby spędzić go w towarzystwie deski do krojenia, z którą czujesz się dobrze – takiej, która jest atrakcyjna, dobrze reaguje podczas krojenia i ma rozmiar dostosowany do wykonywanego zadania. Jak na tak prosty przedmiot, istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze deski do krojenia. Drewniana deska do krojenia wydaje się stosunkowo łagodna, ale niewłaściwe użytkowanie może uczynić ją jednym z najbardziej obciążonych bakteriami przedmiotów w kuchni. Oto jak wybrać deskę do krojenia, która będzie odpowiednia dla Twojego budżetu i stylu życia.

Bogaty wybórdrewniana deska do krojenia

Istnieje wiele rodzajów drewna, ale kilka z nich wyróżnia się jako najlepsze propozycje dla drewnianych desek do krojenia. Klon – a konkretnie klon cukrowy lub klon twardy – to najpopularniejszy wybór na deski do krojenia. Klon jest twardym, zamkniętym drewnem. Oznacza to, że jest trwałe, odporne na bakterie i charakteryzuje się odpowiednią twardością. Drewno klonowe jest lekkie i dość neutralne w kolorze, więc dobrze współgra z wieloma schematami kolorystycznymi kuchni. Biały jesion to kolejny świetny wybór. Choć jest porowate, jest wystarczająco wytrzymałe, aby wytrzymać codzienne użytkowanie w kuchni. Ma również jasny odcień, który wielu domowych kucharzy uwielbia w swoich kuchniach.

Pozostałe kwestie wboru

Jednak podobnie jak inne jasne deski drewniane, może wymagać nieco więcej uwagi, aby nie uległo przebarwieniu. Akacja nie jest tak powszechna w deskach do krojenia jak klon czy orzech włoski. Jednak odmiany tego szybko rosnącego twardego drewna tworzą niezwykle trwałe i wszechstronne deski – i zazwyczaj są tańsze. Deski z akacji mogą mieć różne kolory, ale my zdecydowaliśmy się na karbonizację naszej własnej drewnianej deski do krojenia z akacji, aby uzyskać unikalny ciemny odcień. Jako kolejne twarde, zamknięte drewno, wiśnia jest najlepszym wyborem na deskę do krojenia. Jej średni lub ciemny kolor może dodać ponadczasowego piękna do Twojej kuchni. Wiśnia jest również łatwa w pielęgnacji i nie tępi noży. Jest to drewno trwałe, które, jeśli jest odpowiednio traktowane, może służyć przez lata. Podobnie orzech włoski jest kolejnym twardym drewnem, które jest doskonałym wyborem w kuchni. Jego ciemny kolor jest jednym z jego głównych atutów, i chociaż jest bardziej miękki niż klon, nadal będzie dobrze trzymał się w czasie. Orzech włoski należy do kategorii twardości „w sam raz”, która jest idealna zarówno do konserwacji desek, jak i noży.