Najważniejsze informacje o pakowaniu próżniowym żywności

Wiele się ostatnimi czasy mówi o tym, że ludzkość wyrzuca znaczne ilości pożywienia. Spowodowane jest to oczywiście nadmiarowym jej kupowaniem, a także przygotowywaniem zbyt dużych ilości. Na szczęście istnieje dość prosty sposób na to, aby przynajmniej w znacznym stopniu ograniczyć takie marnowanie jedzenia. Można bowiem wydłużyć okres przydatności żywności, jeśli przechowywać się ją będzie w zapakowanych próżniowo opakowaniach.

Dlaczego warto pakować próżniowo jedzenie?

Z jakiego dokładnie powodu próżniowe pakowanie jedzenia jest tak często polecane wszystkim tym, którzy chcą wyrzucać mniej pożywienia? Wiedzieć trzeba, że głównym czynnikiem powodującym psucie się pokarmu są bakterie tlenowe. To właśnie one sprawiają, że jedzenie staje się suche, pleśnieje i ogólnie się po prostu psuje. Jeśli jednak przechować się będzie pokarm w środowisku beztlenowym, problem ten zostanie częściowo zniwelowany.

Co to dokładnie oznacza? Jeśli posiada się nadwyżkę jedzenia to, zamiast je wyrzucać, można spakować pokarm w specjalny woreczek i jeść kolejnego dnia. Dzięki temu można np. przygotować jednego dnia większą ilość porcji jedzenia i nie gotować go przez kilka kolejnych dni.

Co ciekawe, taka metoda utrwalania żywności nie wiąże się z utratą smaku czy też wartości odżywczych, jak ma to miejsce w przypadku wielu innych metod.

Jaki typ pakowarki próżniowej wybrać?

Jeśli chce się pakować próżniowo jedzenie, przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w specjalne urządzenie, które nazywane jest pakowarką próżniową: https://www.gastropuls.pl/pakowanie-prozniowe. Na rynku dostępne są jej dwa rodzaje, czyli model listwowy i komorowy. Który z nich wybrać?

Pakowarka próżniowa listwowa to mały model, który przeznaczony jest przede wszystkim do zastosowań domowych. Zwykle jest bardzo prosta w użyciu, lecz jednocześnie bywa niskiej jakości. Co więcej, czas pakowania jest w tym wypadku nieco dłuższy, wymaga stosowania specjalnych foliowych woreczków, a także nie posiada regulacji żadnych parametrów np. szybkości odsysania powietrza.

Drugie popularne rozwiązanie, czyli pakowarka komorowa, to zdecydowanie poważniejsze sprzęt, który również nieco więcej kosztuje. Z racji jednak tego, że jest to maszyna przeznaczona do restauracji, oferuje użytkownikowi o wiele większe możliwości włącznie z regulacją szybkości odsysania powietrza.

Wybieramy worki do pakowarki

Wiedzieć trzeba, że do pakowania próżniowego nie wystarczy mieć odpowiedniej maszyny, lecz dodatkowo zakupić trzeba duży zapas woreczków foliowych. Co ciekawe, na rynku występuje nie jeden, lecz kilka ich odmian. Które rozwiązanie będzie najlepsze?

Zdecydowanie najpopularniejsze są woreczki moletowane, które posiadają specjalną, przypominającą siateczkę strukturę. Są one standardowo używane w przypadku pakowarki listwowej.

Drugim równie często wykorzystywanym rozwiązaniem jest woreczek gładki. Poleca się wkładanie do niego takich produktów jak sery, wędliny lub mięsa oraz ryby. Wszystko z tego powodu, że jest on idealny do delikatnych potraw, a także charakteryzuje się o wiele mocniejszą strukturą odporną na uszkodzenia.