Jak zrobić dobry bigos?

bigos regionalny

Jednym z najpopularniejszych polskich dań jest bigos. Istnieje kilka czynników przemawiających za specjalną pozycją tego dania. Pierwszy i niekwestionowany argument to smak. Dobrze przyrządzony bigos jest po prostu wyśmienitym daniem.

Czego potrzeba do zrobienia pysznego bigosu?

Głównym składnikiem do przygotowania jednego z najpopularniejszych polskich przysmaków jest kapusta. Najczęściej stosuje się białą kapustę kiszoną z dodatkiem białej surowej kapusty. Kapusta to bez wątpienia jeden z najważniejszych składników bigosu, od którego zależy końcowy smak dania. Z tego powodu warto mieć własną kiszoną kapustę, gdyż jest nieporównywalna w smaku z tymi dostępnymi w sklepach.

Kolejny krok to wybór odpowiedniego mięsa. Należy zacząć od tego, że tradycyjny bigos uznaje się za stosunkowo tłuste danie. Dzięki temu jest bardzo syty oraz posiada multum składników odżywczych. Tłuszcze zwierzęce są jednym z najlepszych źródeł energii, a kiszona kapusta zawiera multum mikroskładników. Z tego powodu, jako bazę do przyrządzenia bigosu, warto wybrać tłuste mięsa wieprzowe jak łopatka czy karkówka. Warto pomyśleć nad dodatkiem boczku lub podgardla, które dodadzą bigosowi jeszcze intensywniejszego smaku. Jeżeli zostało w lodówce kilka innych składników, jak kiełbasa krakowska sucha czy kiełbasa śląska, warto je dodać.

Jakie dodatki do bigosu?

Jeżeli podstawowe składniki bigosu zostały przygotowane, warto pomyśleć nad tym co może jeszcze wzbogacić smak dania. Jednym z często używanych dodatków są suszone grzyby leśne. Kiedy uda nam się nazbierać w lesie kilka grzybów warto je wysuszyć, aby móc użyć ich właśnie jako idealne dodatki do innych dań. Wiele osób decyduje się dodać do bigosu śliwki, aby przełamać smak. Niektóre osoby decydują się na dodanie wina, co ma podkreślić wykwintność dania.

Podsumowując, bigos to jedne z najprostszych, a tym samym najsmaczniejszych dań do wykonania. Wystarczy kilka podstawowych składników i można przygotować wyśmienite danie, które ponadto można wekować lub mrozić i spożywać w inne dni.