Mrożenie produktów pozwala na wydłużenie ich trwałości. Niestety często dochodzi do utraty świeżego wyglądu i odpowiedniej konsystencji. Bardzo dobrym wyborem jest zamrażarka szokowa, która cieszy się zainteresowaniem na rynku. Zimny nawiew ma za zadanie obniżać temperaturę, a produkt po rozmrożeniu zachowuje swoją strukturę. Czym wyróżnia się to urządzenie? Dlaczego warto je wybrać? Co jest istotne?
Zamrażarki szokowe
Jest to urządzenie chłodnicze, które pozwala szybko obniżyć temperaturę produktów. Zazwyczaj sprzęt posiada specjalny agregat i wentylatory, co wpływa na skuteczną cyrkulację powietrza. Zimny nawiew schładza produkty do odpowiedniej temperatury. Następnie można je przechowywać w szafie chłodniczej lub zapakować próżniowo. Tzw. szokówka działa wydajniej i szybciej nawet wtedy, gdy produkt jest gorący. Zastosujemy ją po smażeniu, grillowaniu lub gotowaniu. Funkcja mrożenia szokowego sprawia, że nadmuchiwane powietrza ma temp. w granicach -40 stopni Celsjusza. W ciągu kilkudziesięciu minut zamrozimy wiele produktów żywnościowych. Cząsteczki wody błyskawicznie zamieniają się w mikrokryształki lodu. Zamrażanie szokowe daje możliwość zachowania smaku, jakości i konsystencji żywności.
Chłodzenie szokowe
Mrożenie żywności metodami tradycyjnymi niesie ze sobą ryzyko namnażania się bakterii. Im dłużej utrzymujemy produkty w krytycznych temperaturach, tym większe prawdopodobieństwo powstania drobnoustrojów. Na szczęście rozwiązaniem jest zamrażarka szokowa. Skrócony czas chłodzenia wpływa na zminimalizowanie krytycznych temperatur. Sonda umieszczona w urządzenia pozwala kontrolować temperaturę we wnętrzu. Gdzie znajdziemy takie sprzęty? Klienci mogą skorzystać z wygodnego zakupu w internetowym sklepie. Producenci cały czas poszerzają ofertę gastronomicznych urządzeń.