Niemal każda zdrowa dieta, uwzględnia spożywanie ryb, zazwyczaj zawierają one bardzo wartościowe tłuszcze, są bogatym źródłem witamin czy jednocześnie kwasu Omega-3. Jednym z przykładów takich ryb, jest łosoś norweski, który jest nie tylko popularny w naszym kraju, ale też pojawia się na jego temat wiele różnorodnych i nie zawsze prawdziwych informacji.
Jakie wartości odżywcze posiada łosoś norweski?
Trudno nie zgodzić się z opinią, iż wspomniany łosoś norweski z lisner.pl zalicza się do najczęściej spożywanych ryb w naszym kraju, jest to spowodowane tym, iż dostarcza on nam potrzebnych kwasów tłuszczowych, które należą do ważnej grupy Omega-3. Oprócz tego w składzie łososia znajdziemy również witaminy A, D oraz E, zatem warto przemyśleć kwestię jego spożywania, czy też docenić wartości odżywcze, jakie sam w sobie posiada.
Pamiętajmy o tym, by spożywać ryby wyłącznie od sprawdzonego ich dostawcy
Niestety w przypadku wielu ryb, podobnie jak i łososia norweskiego, pojawia się kwestia dotycząca ich hodowli, oraz karmienia bezwartościową kaszą, jaka obniża wartość takiej ryby czy jej smak. Zaleca się więc pozyskiwanie ryb wyłącznie od sprawdzonych dostawców, jacy zagwarantują nam odpowiednią świeżość czy też jakość, oczywiście najczęściej decydujemy się na zakup wędzonego łososia norweskiego, choć może on być przygotowany też na wiele różnorodnych sposobów.
Szukasz sposobu na przyrządzenie łososia norweskiego?
Zawsze pamiętajmy, iż łosoś norweski ma dosyć tłuste mięso, dlatego w przypadku jego smażenia, nie korzystajmy ze zbyt dużej ilości oleju. Wystarczy przyprawić płaty pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny, solą oraz tymiankiem i smażyć przez około 5 minut, choć ciekawie on smakuje w prostej panierce z bułki tartej, mąki oraz jajek, wiele osób decyduje się na pieczenie go w folii i piekarniku.