Prawdziwa sztuka kulinarna nie polega jedynie na umiejętnym łączeniu ze sobą smaków i znajomości różnorodnych przepisów, ale i również na prawidłowym ich serwowaniu. Dania ciepłe muszą zachować swoją temperaturę niezależnie od okoliczności, ponieważ podane w zbyt niskiej temperaturze mogą po prostu nie smakować. Podczas obsługi dużej ilości osób w jednakowym czasie należy starannie zadbać o utrzymanie potraw w prawidłowej temperaturze. Z pomocą przychodzi nam bemar grzewczy, idealnie dopasowany do indywidualnych wymagań.
Podgrzewanie i utrzymywanie temperatury jedzenia – najważniejsze funkcje bemarów
Bemar kuchenny wyposażony jest w metalową wannę o podwójnych ścianach. Od góry umieszcza się w nim pojemnik z żywnością przeznaczoną do podgrzania. Od dołu znajdują się grzałki elektryczne bądź palniki (w zależności od rodzaju bemaru). Elektryczne bemary wymagają stałego dostępu do sieci elektrycznej, a gazowe z palnikami mają możliwość podłączenia butli z gazem (stają się wtedy mobilne). W miejscach, w których trzeba rozwozić posiłki (np. szpitale, przedszkola, festyny), odnajdziemy bemary samojezdne. Dzięki konstrukcji na kołach można je swobodnie przewozić i zmieniać miejsce ich położenia. W restauracjach, barach samoobsługowych z jedzeniem czy hotelach poleca się bemary wolnostojące – na stałe umieszczone w wydzielonym miejscu. Ich solidna konstrukcja na wzmocnionych nogach zapewni stabilność urządzenia. Bemary gastronomiczne potrafią podgrzać jedzenie i napoje (np. kawa, herbata) oraz utrzymać pożądaną temperaturę za pomocą termostatu. Jest to bardzo ważne, ponieważ jedzenie powinno mieć 65 stopni przed podaniem, zupy 75 stopni, a napoje gorące 80 stopni.
Praktyczne i wygodne urządzenie dla każdej kuchni
Wśród wielu zalet bemarów kulinarnych wyróżnić można jedną, bardzo istotną – wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, zapobiegając tym samym rozwojowi korozji. Pyszne posiłki i smakowite napoje można podgrzewać w nich przez długie godziny, a samo urządzenie posłuży przez wiele lat. Choć bemar gastronomiczny pojawił się dopiero w XX w., jest bardzo popularny i regularnie użytkowany. Zapoczątkował on swoją historię we francuskiej gastronomii, zyskując spore grono zwolenników. Podczas specjalnych imprez restauratorzy zauważyli problem, jaki tworzy ciągłe podgrzewanie dań dla gości. Aby wyeliminować tę trudną i czasochłonną czynność, wynaleziono doskonałe urządzenie grzewcze – bemar kuchenny. Od kiedy pojawił się on w kuchniach wielu punktów gastronomicznych, ułatwił pracę wielu ludziom, a goście mogli bez obaw dostać dania w wyśmienitej temperaturze. Bemary gastronomiczne mogą być dopasowane do indywidualnych potrzeb użytkownika. Oprócz wyżej wspomnianej opcji zasilania (prąd, gaz) oraz rodzaju (samojezdny, nastawny, wolnostojący), mogą mieć różną liczbę komór. Może to być pojedyncza komora, najlepiej nadająca się do domowej kuchni. Bemar z dwiema komorami będzie idealny np. na imprezy w plenerze, a 3- czy 4- komorowy świetnie się sprawdzi w barach samoobsługowych i restauracjach, zwłaszcza z dodatkiem w postaci szafki pod komorami.