Sokowirówka to sprzęt doskonały dla miłośników owoców, witamin, słodkich smaków i zdrowego odżywiania. Przy jej pomocy w prosty i szybki sposób, bez zbędnego wysiłku przygotować można zdrowy i pożywny sok pełen składników odżywczych, pochodzących ze świeżo wyciskanych owoców. Czym kierować się przy wyborze odpowiedniej i wysokojakościowej sokowirówki? Dlaczego warto pić świeże, domowe soki z owoców i warzyw? Jak stworzyć pyszny i pożywny sok warzywno-owocowy? Oto kilka praktycznych porad i wskazówek.
Sokowirówka na medal – czyli jak wybrać odpowiedni sprzęt?
W sklepach internetowych i stacjonarnych znaleźć można cały szereg sokowirówek z różnej półki cenowej i jakościowej. Aby jednak wybrać sprzęt, który będzie służył nam przez dłuższy czas, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych faktów i cech. Dobrze jest, aby sokowirówka posiadała w miarę dużą moc – dzięki temu doskonale poradzi sobie z każdym warzywem i owocem i nie zniszczy się już podczas wyciskania soku z pierwszej, nieco twardszej marchewki. Nie warto wybierać ogromnych sokowirówek – takie sprzęty jedynie zagracają kuchnię i zajmują bardzo dużo miejsca – prawdopodobnie już po kilku tygodniach jej wielkość zacznie nas przytłaczać i schowamy ją w głęboko ukryte miejsce w szafie. Małe sokowirówki doskonale sprawdzą się do regularnego użytkowania.
Jak stworzyć zdrowy sok przy użyciu sokowirówki?
Do sprzętu jakim jest sokowirówka, można wrzucić tak naprawdę prawie każde warzywo i owoc. Warto wykorzystywać wiele różnych produktów, aby zapewniać sobie jak najwięcej zróżnicowanych witamin i składników odżywczych. Marchewki, jabłka, pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty – każdy z tych składników doskonale nadaje się do stworzenia zdrowego miksu.