Patelnia wok to coraz częściej wybierane naczynie do nawet amatorskiej kuchni. Jak jednak można się domyślić, mało który kupujący wie, jak się taką patelnię powinno wybierać. Oprócz takich spraw, jak wielkość czy też producent danego modelu, kluczową kwestią jest to, z jakiego będzie ona zrobiona materiału. Dlaczego materiał wykonania jest tak ważny, a także jakie konkretne tworzywo sprawdzi się najlepiej?
Dlaczego materiał produkcji woka jest tak istotny?
Zanim przejdzie się do tego, jaki materiał wybrać, jeśli kupuje się patelnie wok, trzeba się przekonać, na co konkretnie dany materiał będzie się przekładał. Jak to wygląda wszystko w szczegółach od strony praktycznej, lecz również użytkowej?
Wybierając materiał produkcji woka, ma się pewność, że będzie on miał bezpośrednie przełożenie na to, jak będzie to ciężkie naczynie. Jedne wersje bywają lekkie i odpowiednie dla kobiet i starszych osób, podczas gdy inne są na tyle ciężkie, że przeznaczone są wyłącznie do użytku przez mężczyzn.
Oczywiście materiał wykonania ma także znaczenie, jeśli chodzi o trwałość takiej patelni. Można kupić wersję, która będzie służyła przez wiele lat i nie będzie miała na sobie żadnych oznak zużycia, podczas gdy można nabyć także taki model, który już po roku nadawać się będzie do wyrzucenia.
Na koniec trzeba także pamiętać o tym, że konkretny rodzaj materiału, z którego patelnia wok będzie zrobiona, przełoży się na sposób i wygodę smażenia na nim. Inaczej będą się poszczególne materiały zachowywały pod kątem rozprowadzania ciepła, będą się wolniej lub szybciej nagrzewały, a także inaczej będą do nich przywierały potrawy.
Jaki materiał wybrać?
Zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem patelni wok na polskim rynku jest ten zrobiony ze stali nierdzewnej lub też stali węglowej. Oba modele są dość ciężkie i trwałe, lecz ten drugi, czyli wykonany ze stali węglowej z całą pewnością lepiej przewodzi ciepło, a także szybciej się nagrzewa.
Jeśli chce się mieć przede wszystkim mocny i bardzo trwały wok, to poleca się w takim wypadku wersję żeliwną. Co prawda jest ona dość droga, lecz służyć będzie przez naprawdę wiele lat. Jej wadą jest natomiast to, że dość wolno się nagrzewa, a także jest stosunkowo ciężka, a przez to nie dla każdego.
Ostatnim coraz częściej wybieranym modelem woka jest wersja ceramiczna. Jej ogromną zaletą jest gładka, zupełnie nieprzywierająca powierzchnia, która świetnie sprawdza się w codziennym użytkowaniu. Smaży się na takim woku łatwo i szybko, przez co jest on polecany amatorom. Dodatkowo jest to patelnia lekka i łatwa w czyszczeniu, co jeszcze bardziej wpływa na jej pozytywny odbiór przez klientów.