Przemysłowa miesiarka do chleba, a zasady bezpieczeństwa pracy

miesiarka

Miesiarka gastronomiczna może być idealnie opisana znanym prawie każdemu cytatem: „Z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność”. Choć przemysłowa miesiarka do chleba zapewnia najwyższą możliwą wydajność wyrabiania ciasta, to praca przy niej bez odpowiedniego przygotowania i wiedzy z zakresu BHP może skończyć się tragedią. Dlatego, nawet po ukończeniu kursu zawodowego z obsługi maszyn gastronomicznych, konieczne jest zapoznanie się z zasadami bezpiecznego korzystania z miesiarki gastronomicznej.

O czym pamiętać podczas pracy z miesiarką?

Przede wszystkim nie należy używać maszyny w celu innym, niż ten opisany przez producenta. Miesiarkę przemysłową (dostępną na GastroNet24) trzeba też nieustannie obserwować, nawet gdy ma się pewność, że praca przebiega prawidłowo. Oczywiście wszystkie operacje przeprowadzane z pomocą urządzenia należy wykonywać dokładnie i rzetelnie, aby uniknąć jakichkolwiek uszkodzeń, czy nieprzewidzianych procesów. Aby praca była bezpieczna, należy również przestrzegać wszystkich dodatkowych zaleceń producenta, a także ubrać się pod kątem zasad BHP (ubranie robocze, fartuch, nakrycie głowy i buty antypoślizgowe, najlepiej aby wszystko było w kolorze białym).

Jakich zachowań unikać przy wyrabianiu chleba?

Na pewno zabrania się stosowania metod pracy innych, niż te opisane przez producenta – zwłaszcza tych potencjalnie niebezpiecznych. Tragedią może skończyć się wkładanie rąk do urządzenia, gdy jest ono podłączone do zasilania, lub nawet zdejmowanie osłon bezpieczeństwa. Nie można też pozwolić, aby miejsce pracy było brudne, zwłaszcza jego podłoga. Wielu pracowników także wykonuje ponadprogramowe polecenia lub pozwala na to osobom trzecim, co także może prowadzić do nieszczęścia. Absolutnie zakazane jest także obsługiwanie miesiarki przez osobę nietrzeźwą, bądź przemęczoną, gdyż może ona zapomnieć o ważnych procedurach i zasadach.