Nóż do ryb – który wybrać?

nóż do ryb

Nóż do ryb służy do cięcia i czyszczenia ryb. Posiada charakterystyczną długość ostrza, kształt ostrza i kąt ostrzenia. Przy zakupie, ważne jest, aby zwrócić uwagę na jakość i kształt ostrza, materiał, z którego wykonana jest rękojeść i cechy konstrukcyjne modelu. Najlepsze urządzenia kuchenne są produkowane przez japońskich i europejskich producentów.

Przeznaczenie i cechy konstrukcyjne

Noże do filetowania przeznaczone są do obróbki ryb. Dzieli się je na 2 grupy w zależności od długości ostrza – dłuższe lub krótsze niż 15 cm. Ostrze może być również równej grubości lub zwężać się od czoła do krawędzi. Duży asortyment noży do ryb można znaleźć w sklepie https://sklep.technica.pl/noze-do-ryb-2.

Z czego składa się nóż do filetowania

Wszystkie noże do filetowania mięsa i ryb składają się z 2 części – ostrza i rękojeści. Futerał jest dodatkowym akcesorium.

nóż do ryb

Cechy konstrukcyjne:

  1. Ostrze tnące jest wąskie i długie, od 14 do 30 cm Najczęstsze modele mają długość 16, 18 i 21 cm Długość ostrza powinna być 1,5 razy większa od szerokości tuszy.
  2. Ostrze jest wystarczająco elastyczne, aby z łatwością pokonywać kręgosłup i ścięgna ryby.
  3. W przypadku ogona i płetw niektóre modele mają ząbkowaną krawędź.
  4. Końcówka jest cienka, aby ułatwić wykonywanie cienkich nacięć skóry.
  5. U podstawy chwytu znajduje się ogranicznik na palec wskazujący.
  6. Noże do filetowania są składane lub posiadają stałe ostrze.

Cel akcesoriów:

  1. Czyszczenie i patroszenie ryb.
  2. Oddzielenie mięsa od kości i grzbietu.
  3. Krojenie tusz na porcje.
  4. Gotowanie cienkich plastrów do sushi i innych potraw.

Istnieją profesjonalne modele noży do ryb dla kucharzy sushi, a także produkty dla entuzjastów wędkarstwa.