Masę cukrową można kupić w kilku formach – białą do samodzielnego zabarwienia lub kolorową. Można też przygotować ją samodzielnie we własnej kuchni. Nie jest to zadanie trudne czy pracochłonne, ale wymaga składników, których trzeba będzie kupić specjalnie do tego celu np. glukozę i glicerynę. Niezależnie jednak od tego, czy sami robimy masę, czy kupiliśmy gotową, należy ją właściwie przechowywać. Co zrobić, by nie straciła swoich cech?
Lodówka
Masa cukrowa https://sklep.polmarkus.com.pl/masy-cukrowe najlepiej czuje się w lodówce. Powinno się wyciągać z lodówki ją na kilkanaście minut przed użyciem, by ogrzała się i stała się bardziej plastyczna. Z ogrzaną łatwiej się pracuje. Nie można jednak zapominać, że podstawą masy jest cukier, który przy zbyt wysokiej temperaturze może się rozpuścić, a cała masa będzie nadawała się do wyrzucenia. Jeśli nie ma możliwości przechowywania masy w lodówce, to powinno się zwrócić uwagę, by leżała w chłodnym i nienasłonecznionym miejscu, w którym nie będzie ryzyka, że się nagrzeje.
W folii spożywczej
Masa cukrowa koniecznie powinna być przechowywana w folii spożywczej. Jeśli będzie ona miała dostęp do powietrza, to jej zewnętrzne warstwy mogą wysychać i kruszyć się. Taka masa nie nadaje się do użytku i jej wyschniętą część należy odciąć i wyrzucić. Jeśli, więc powietrze nie dostanie się do wnętrza folii, to zmniejsza się ryzyko strat w ilości masy. To szczególnie ważne, gdy jej ilość wyliczyliśmy dokładnie na konkretne użycie. Może się ostatecznie okazać, że masy zabraknie, a dekoracja pozostanie nieukończona.