Separator to urządzenie, które służy odseparowaniu tłuszczu wytwarzanego podczas procesów produkcyjnych od reszty ścieków. To niezwykle istotne, gdyż tłuszcz gromadząc się w rurach kanalizacyjnych narasta, powoduje procesy gnilne, co prowadzi do uszkodzenia kanalizacji.
Kogo dotyczy obowiązek montażu urządzenia?
Wszystkie lokale gastronomiczne, zakłady przetwórstwa mięsnego, ubojnie, rzeźnie, mają obowiązek montażu odpowiednich narzędzi, które uniemożliwiają przedostanie się tłuszczu do ścieków. W tym celu stosuje się separator tłuszczu.
Zasada działania
Separator tłuszczu to urządzenie wykorzystujące prawa fizyki. Tłuszcz jest lżejszy od wody, stąd gromadzi się na jej powierzchni. Separator spowalnia przepływ ścieków, oddzielając zanieczyszczenia od reszty cieczy. Dzięki temu do kanalizacji trafiają ścieki wolne od tłuszczy.
Czyszczenie separatora
Aby urządzenie działało sprawnie i spełniało swoją funkcję, konieczne jest jego regularne oczyszczania z gromadzących się zanieczyszczeń. Najlepiej proces ten zlecić profesjonalnej firmie. Tłuszcz nie powinien przekraczać warstwy 18 – 20 cm. Zazwyczaj wystarczy takie czyszczenie wykonać raz na miesiąc lub w przypadku wzmożonej produkcji co 2, 3 tygodnie. Systematyczne oczyszczanie jest bardzo ważne, gdyż gromadzące się zanieczyszczenia mogą całkowicie zablokować przepływ ścieków. To z kolei generuje większe koszty udrożnienia kanalizacji.