Aromaty spożywcze – czy warto dodawać je do wypieków?

aromat spożywczy

Na sklepowych półkach asortyment aromatów do ciast jest coraz szerszy. Poza klasycznym zapachem waniliowym lub cytrynowym pojawiają się również bardziej egzotyczne propozycje, np. aromat owoców mango lub aromat o zapachu marcepanu. Dlaczego warto i jak korzystać z aromatów do ciast?

Domowe ciasto jak z najlepszej cukierni

Aromat do ciasta podkręca doznania smakowe wypieku i pozytywnie wpływa na jego całościową ocenę. Ciasto, które nie tylko posiada wyrazisty smak, ale również wyróżnia się przyjemnym, smakowitym zapachem, jest przeważnie oceniane lepiej przez degustujących.

Tańszy zamiennik

Niektóre składniki, które można znaleźć w cukierniczych przepisach, należą do produktów o stosunkowo niskiej dostępności i wysokiej cenie. Aromat spożywczy dostępny w sklepie https://sklep.polmarkus.com.pl/aromaty-cukiernicze okazuje się ekonomicznym rozwiązaniem. Można bowiem stosować aromat spożywczy waniliowy w zamian za dodawanie drogiej laski wanilii do ciasta, czy aromat orzechowy zamiast kupowania dużej ilości orzechów, które również nie należą do tanich produktów.

Aromat do ciast o zapachu rumu lub innego alkoholu świetnie sprawdzi się w domowych wypiekach nie tylko ze względów finansowych. Będzie bowiem stanowił świetne rozwiązanie dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać alkoholu, lecz jednocześnie nie chcą rezygnować z kosztowania słodyczy z alkoholem, np. tiramisu.

aromat spożywczy

Jak korzystać z aromatów do ciasta?

Aromat do ciast warto dodawać do wypieków na konkretnym etapie ich przygotowywania. Najlepszym momentem na dodanie aromatu jest czas końcowego wyrabiania ciasta lub robienia masy do ciasta. Dodanie go w tym momencie zapobiega ulotnieniu się zapachu z wypieku.