Szampańskie szaleństwo – kieliszki na okazję

kieliszki do szampana

Od lat przyzwyczajono się do picia szampana w kieliszku z wąską podstawą i szerokim ujściem, lecz nie jest to prawidłowym wyborem. Jak wiadomo, odpowiednio dobrane naczynie poprawia smak trunku, dlatego bardzo istotnym jest odpowiedni wybór. Posiadają one nieprzypadkową budowę, tak jak i te używane do wina lub koniaku – w przypadku złego dobrania bąbelki mogą się ulotnić, a szampan straci na wartości. Takiego obrotu spraw z pewnością nikt nie chciałby doczekać na okazjonalnym przyjęciu, więc warto zadbać o jak najlepsze kieliszki.

Jakie są ich rodzaje?

Wbrew pozorom kieliszki do szampana ze sklep.technica.pl są priorytetową kwestią, jeśli pragnie się poczuć pełnię aromatu tego trunku. Są one nieodłączną częścią świętowania, do której trzeba się właściwie przygotować. Aktualnie najczęstszym wyborem w domach i restauracjach są:

  • Flety – wysokie, wąskie kieliszki na średniej lub długiej nóżce, które aktualnie cieszą się największą popularnością w restauracjach. Zwykle posiadają one ostro zakończone dno, gdzie na początku gromadzą się bąbelki, by później w szybkim tempie unieść się w górę.
  • Tulipany – podobne do fletów, lecz w przeciwieństwie do nich ścianki są zaokrąglone. Umożliwiają zakręcenie szampanem w kieliszku, a także dłużej utrzymują smak i aromat trunku.
  • Pucharki – mają płaskie, szerokie czarki i wysoką nóżkę (zwane inaczej czarkami lub szampankami). Z racji, że są dość płytkie, łatwo można rozlać szampana. Jest to jednak najstarszy rodzaj kieliszka, który był wypierany przez flety.

Czym jest szampański savoir-vivre?

Podstawowym elementem jest wybranie odpowiedniego trunku, który na wszystkie sposoby zachwyci rodzinę lub gości. Barwa szampana powinna być błyszcząca i klarowna, a bąbelki mają wolno przemieszczać się ku górze. Zapach należy sprawdzać najpierw po nalaniu do kieliszka, po zakręceniu nim, a także po zamieszaniu. Ocenie podlega również smak, więc najlepiej przytrzymać go w ustach, aż zniknie posmak alkoholu.

W przypadku otwierania butelki szampana nie wolno nim potrząsać, ponieważ straci część swoich aromatów. Należy go lekko przechylić i odkręcić, przytrzymując przy tym korek, by nie wycelował w przypadkowego gościa. Trunek nalewa się do kieliszka od 1/3 do 2/3 wysokości czary i priorytetowo przekazuje się je najpierw kobietom i osobom starszym. Naczynie natomiast powinno trzymać się za nóżkę, by nie ogrzewać dłońmi zawartości. Gdy szampan jest otwarty, należy pamiętać, by włożyć go do kubełka wypełnionego lodem, ponieważ może stracić część swojego aromatu. Znając te zasady podczas organizowanego przyjęcia, nie trzeba się niczego wstydzić, a jedynie dobrze się bawić w miłym towarzystwie przy kieliszku przepysznego szampana.