Frytownice gastronomiczne znajdują się w niemalże każdym barze podającym fast-foody. W niektórych lokalach jest to nawet jedyne urządzenie kuchenne, za pomocą którego przygotowuje się wszystkie pozycje z karty dań. Niemniej należy pamiętać, że pośród wielu różnych odmian frytownic wyróżnia się trzy podstawowe: frytownica gazowa, elektryczna oraz indukcyjna. Czym charakteryzuje się każdy z nich?
Klasyczna frytownica na gaz
Choć niektórzy uważają je za przestarzałe wyposażenie kuchenne frytownice gastronomiczne na gaz ciągle sprawdzają się świetnie w wielu kuchniach. Olej w takich frytownicach jest podgrzewany od spodu, podobnie jak w przypadku gotowania na kuchence gazowej. Samo urządzenie niestety kosztuje więcej od frytownic elektrycznych, a podłączenie go do instalacji gazowej jest trudniejsze, niemniej korzystając z frytownicy gazowej można sporo zaoszczędzić na rachunkach za prąd. Należy jednak pamiętać, że ostatnimi czasy ceny gazu są bardzo zmienne.
Frytownica elektryczna i jej zalety
Frytownice elektryczne stają się równie powszechne co gazowe, a wszystko to dzięki wygodzie jaką zapewniają. Elektryczna frytownica jest bowiem nie tylko łatwa w montażu, ale również znacznie precyzyjniejsza i bezpieczniejsza. Ponadto jej grzałki są zwykle umieszczone bezpośrednio we fryturze, co pozwala znacznie lepiej podgrzewać olej. Należy też wspomnieć, że choć koszty eksploatacji frytownicy elektrycznej są bardzo wysokie, to samo urządzenie jest najtańszą odmianą frytownic.
Nowoczesne frytownice indukcyjne
Ostatnią formą frytownic są urządzenia wykorzystujące technologię indukcyjną. Polega ona na podgrzewaniu naczyń poprzez energię magnetyczną, co czyni frytownice bardzo ekonomicznymi i wygodnymi. Niemniej nowoczesne frytownice gastronomiczne z indukcją są bardzo drogie, a ich montaż nie jest możliwy w każdym lokalu. Dlatego też nie spotyka się ich tak często jak frytownic gazowych i elektrycznych.