Dzieci potrafią być bardzo wybredne, ale niemalże wszystkie uwielbiają parówki. Można podać je w klasyczny sposób, poprzez zgrzanie, z ketchupem i bułką czy nawet kromką chleba. Warto jednak zrobić coś bardziej kreatywnego, co jeszcze bardziej zasmakuje najmłodszym. Nie brakuje przepisów w wykorzystaniem parówek, które zostaną pokochane przez podopiecznych i nie tylko. Świetnie sprawdzają się parówki na śniadanie, obiad czy kolację.
Szybki sposób na smaczne danie w postaci parówek zasmażanych z cebulką
Do przegotowania dwóch porcji dania potrzebne będzie 300 g parówek, dwie łyżki smalcu, dwie cebule, do smaku: pieprz, sos sojowy i przyprawa uniwersalna typu jarzynka.
Wykonanie: cebulę należy obrać i pokroić w krążki, po czym zeszklić na patelni z rozgrzanym smalcem. Następnym krokiem jest obranie parówek z osłonek, pokrojenie ich w krążki i dodanie do zeszklonej cebuli. Potem można przejść do wymieszania ze sobą wszystkiego, podsmażania na rumiano i doprawienia do smaku pozostałymi składnikami. Taka potrawa wyśmienicie smakuje z chrupiącym pieczywem.
Parówki dla dzieci nie tylko na śniadanie – co zaserwować w porze obiadowej?
Parówki – https://tarczynski.pl/kategoria/parowki można wykorzystać do przygotowania smacznego obiadu. Jeśli ktoś chce przygotować danie dla całej rodziny, potrzebować będzie dwóch opakowań ryżu, sześciu parówek, dwóch papryk, dwóch cebuli, trzech łyżek natki pietruszki, do smaku: soli, pieprzu, papryki słodkiej i oliwy z oliwek.
Wykonanie: ryż należy ugotować na sypko, po czym odsączyć i wymieszać z oliwą. Następnym krokiem jest pokrojenie cebul w kostkę i zeszklenie ich na patelni. Kolejnym etapem jest obranie parówek i pokrojenie ich w talarki. Paprykę należy pokroić w kostkę. Wszystko to należy wrzucić do cebuli i dusić razem przez około kwadrans. Potem przychodzi czas na dodanie ryżu, ponownego wymieszania wszystkich składników ze sobą i doprawienia potrawy wedle uznania. Na koniec danie należy posypać posiekana natką pietruszki i można zajadać. Natkę pietruszki można też zastąpić inną zieleniną. Idealnie pasować będzie do tego dania szczypiorek.