Ze względu na niską zawartość tłuszczu, grillowane potrawy powszechnie uważane są za zdrowsze. Nic więc dziwnego, że w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych oferowanych jest coraz więcej potraw przygotowywanych w ten sposób. Jednak, by przyrządzić perfekcyjnie grillowane mięso lub inny produkt, należy posiadać odpowiedni gastronomiczny grill. Niektóre lokale nadal posługują się tradycyjnym grillem na węgiel drzewny, jednak coraz więcej restauracji decyduje się na grill lawowy cateringowy. Tendencja ta związana jest ze specyficznym sposobem działania tego urządzenia.
Jak działa grill lawowy?
Przede wszystkim należy zaznaczyć, że ten rodzaj grilla należy do grupy grillów gazowych. Wyróżnia się on jednak palnikami uzupełnionymi kamieniami z lawy. Ze względu na to, ze nagrzewane są gazem, bardzo szybko absorbują ciepło. Potrafią one w ciągu 30 minut uzyskać temperaturę 180 – 250 stopni Celsjusza. Dzięki takiej właściwości możliwe jest uzyskanie odpowiedniego poziomu wysmażenia mięsa. Kamienie lawowe są niewielkich rozmiarów, bowiem mają średnicę około 5-7 cm, co sprawia, że szybko się nagrzewają. Bardzo istotny jest także fakt, że podczas grillowania nie kapie tłuszcz, co obniża wytwarzanie toksycznych substancji i zmniejsza ryzyko samozapalenia się. Ponadto grille lawowe posiadają właściwość samooczyszczenia, dzięki czemu nie trzeba oczyszczać ich z tłuszczu i popiołu.
Jak widać, grill lawowy GastroNet24 posiada wiele zalet i jest urządzeniem, dzięki któremu można stworzyć mnóstwo zdrowych potraw. Nie dziwi zatem fakt, że jest on coraz częściej stosowany w lokalach gastronomicznych.