Szpryca czy rękaw cukierniczy – co wybrać?

Szpryca cukiernicza powinna się znaleźć w każdej kuchni. Może mieć ona formę pistoletu lub rękawa. Ten gadżet będzie przydatny nie tylko podczas dekorowania ciast, ale również np. przy pieczeniu bez, makaroników lub smażonych ptysiów. Szpryca przyda się również do napełniania kremem różnych ciastek bądź pączków. Dzięki tylkom o różnych kształtach możemy nadać masie dowolny kształt.

Szpryca czy rękaw – co wybrać?

Zarówno szpryca pistoletowa, jak i rękaw cukierniczy służą do tego samego. Różnią się jedynie budową i sposobem używania. Szpryca pistoletowa jest wykonana z plastiku lub metalu. Jest to tuba, która z jednej strony zakończona jest tylką, a z drugiej tłokiem do przesuwania masy. Rękawy z kolei mają kształt stożka, w którym na końcu umieszcza się tylkę. Z drugiej strony nakładamy masę, po czym zakręcamy rękaw i ściskając wypychamy krem. Możemy kupić rękawy jednorazowe lub wielorazowe. Te pierwsze są wykonane z grubej folii. Wielorazowe są wykonane z silikonu, co ułatwia ich czyszczenie. Są również materiałowe rękawy, których kiedyś się używało. Jednak teraz najczęściej używa się tych silikonowych.

Ile kosztują szpryce cukiernicze?

Najtańsze szpryce to te jednorazowe. Są one pakowane po kilka sztuk i kosztują mniej niż 10 złotych. Jednak W tym przypadku kupujemy sam woreczek i musimy dokupić tylki, które nadają masie kształt. Rękawy silikonowe i szpryce plastikowe znajdują się w podobnym przedziale cenowym. Możemy je kupić za kilkadziesiąt złotych. Najdroższe są szpryce metalowe, które mogą kosztować około stu złotych.