Spaghetti w nieco innej wersji

spaghetti

Jak nie ma pomysłu na obiad, to zawsze sprawdzi się makaron. Pasuje do niego niemalże wszystko, w tym kabanosy drobiowe. Do tego jeszcze kilka produktów i można szybko wyczarować wyborne danie, które zagwarantuje uczucie sytości na długi czas. Nie trzeba nawet posiadać jakiś wybitnych zdolności kulinarnych, aby samodzielnie przegotować smaczne danie. Nie ma mowy, aby potrwa z wykorzystaniem makaronu komuś nie wyszła czy nie smakowała. Jest to świetna opcja zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Czego chcieć więcej – spaghetti z kabanosem

W poszukiwaniu prostoty, dobrego smaku i szybkiego w wykonaniu dania, można trafić na liczne dania makaronowe. Wiele osób kojarzy spaghetti z makaronem i mięsem mielonym, ale to nie jedyna z dostępnych opcji. Można sięgnąć po kabanosy, które nadadzą całej potrawie unikalnego charakteru. Takie danie idealnie sprawdza się z kieliszkiem wina. Ważne jest to, aby wystrzegać się zbyt długiego gotowania makaronu, gdyż wówczas powstanie nieapetyczna breja. Noe bez powodu najlepszy efekt smakowy uzyskuje się w przypadku makaronu al dente.

Potrzebne składniki do wykonania tej potrawy to: 30 dag makaronu spaghetti, 200 ml śmietany 36%, łyżeczka przyprawy uniwersalnej, kabanos, cebula, ząbek czosnku, cztery łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki białego wina.

Wykonanie: makron należy ugotować al dente w osolonym wrzątku, po czym odcedzić. W międzyczasie należy podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Kolejnym krokiem jest wlanie na patelnię wina i dodatnie do tego śmietany, gdy część alkoholu odparuje. Po doprowadzeniu sosu do wrzenia, należy zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez parę minut, po czym doprawić do smaku.

Na drugiej patelni należy położyć pergamin i rozgrzać, po czym ułożyć na nim pokrojone wzdłuż kabanosy w cienkie plasterki. Całość należy smażyć, aż do chrupkości. Na koniec miesza się makaron z sosem i na wierzchu kładzie kabanosowe chipsy. Jeśli ktoś lubi, to może też posypać na gorące kabanosy starty ser, najlepiej parmezan.