Funkcje blachy cukierniczej

Blacha cukiernicza to produkt, jaki przyda się w każdej kawiarni i restauracji. Pełni kilka funkcji i pozwala wpłynąć na komfort pracy podczas pieczenia i podawania słodkich wypieków. Czym cechuje się blach tego typu? Do czego służy?

Blacha cukiernicza

Jest to wyrób, jaki służy do wypieku standardowych produktów cukierniczych i piekarniczych. Na rynku znajdziemy wiele ciekawych rozwiązań:

  • blacha zamykana,
  • blacha na muffiny,
  • blacha lita,
  • blacha perforowana itp.

To, jaki model wybierzemy, zależy od naszych oczekiwań odnośnie funkcji i cech blachy. Produkty te mają różnorodne wielkości, wymiary i kształty, co pozwala łatwo dopasować je do swoich potrzeb.

Zamykana blacha cukiernicza

Jedną z najpopularniejszych opcji jest zamykana blacha cukiernicza, który służy zarówno do eksponowania, jak i też do pieczenia słodkości. Okazuje się, że taki model blachy pozwala zaoszczędzić czas. Można w niej upiec ciasto, udekorować je, a nawet przewieźć w dane miejsce. Po wyjęciu jednego rantu blachy z powodzeniem przystąpimy do sprzedaży ciasta prosto z tego przedmiotu.

Plusem jest ogromna wygoda i oszczędność. Aluminiowe blachy są ponadto wytrzymałe i cechują się bardzo dobrą jakością. Standardowe szerokości bazują zazwyczaj na 10-40 cm, a długości wynoszą od 40 do 60 cm.

Producenci oferują też przygotowanie blach cukierniczych na wymiar, co pozwoli z pewnością spełnić wymogi każdego użytkownika.

Blachy cukiernicze są na szeroką skalę wykorzystywane w piekarniach, cukierniach, kawiarniach i restauracjach.