Dzbanek do spieniania mleka sposobem na nową jakość kawy

Dzbanki do spieniania mleka to proste w obsłudze urządzenia, które potrafią całkowicie odmienić rytuał porannego (i nie tylko) picia kawy. Nie ma przesady w stwierdzeniu, że przy ich pomocy każdy może stać się mistrzem – baristą w zaciszu własnego domu.

Każdy miłośnik cappuccino i latte doceni pojemnik do spieniania mleka. Rynek oferuje szeroki wybór tego typu urządzeń – ich koszt nie przekracza z reguły 150 złotych, a użytkowanie jest dziecinnie proste (ale wymaga też znajomości kilku trików, o czym niżej).

Przy pomocy pojemnika spienimy nie tylko mleko krowie, lecz również roślinne – na przykład sojowe, owsiane czy migdałowe.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Choć dzbanki do spieniania mleka nie różnią się znacząco, istnieje kilka elementów, na które warto zwrócić uwagę. Pierwszym z nich jest pojemność – jeżeli planujemy przygotowywać napój dla kilku osób, musimy wybrać model, który pozwala na jednorazowe spienienie większej ilości mleka. A jeśli dodatkowo marzy nam się tworzenie finezyjnych wzorów, ważny będzie kształt wylewki – te precyzyjnie wyprofilowane umożliwią zabawę w profesjonalnych baristów.

Idealna konsystencja kluczem do sukcesu

Jeżeli używamy dzbanka korzystając z ekspresu, musimy trzymać się kilku wytycznych. Ważne jest, aby początkowo mleko napowietrzyć (w tym celu zanurzamy sam koniec dyszy), dopiero po chwili wkładamy dyszę głębiej.

Dzbanek koniecznie trzymamy za ucho i co chwilę dotykamy, by sprawdzić, czy napój osiągnął temperaturę 65 stopni. Dzięki temu mleko uzyska pożądaną, jogurtową konsystencję. A nam nie pozostanie nic innego, jak zachwycić gości (lub siebie) idealną kawą.