Carbonara ze szpinakiem i kiełbasą na obiad lub kolację

tagliatelle ze szpinakiem

Jak sprytnie przemycić do menu domowników szpinak? Idealnie sprawdza się w carbonarze, czyli daniu makaronem i kiełbasą. Jest to świetna opcja, jeśli chodzi o smaczne i pożywne danie obiadowe. Nawet najmłodsi z chęcią skosztują takiej aromatycznej potrawy i z całą pewnością będą skłonni do sięgnięcia po dokładkę. Danie to nie jest trudne od wykonania i nie zajmuje nawet wiele czasu. Obejść można się także bez całej masy skalników. Sama nazwa dania brzmi tajemniczo, ale nie ma w nim niczego skomplikowanego. Czas najwyższy przekonać się o tym osobiście.

Szpinak, kiełbasa, makaron, śmietana = niezwykle smaczna carbonara

Carbonara jest daniem kuchni włoskiej, które może zostać przygotowane na wiele sposobów. Możliwości jest naprawdę sporo i warto poeksperymentować. Kto powiedział, że dania z makaronem muszą być nudne? Nic bardziej mylnego! W zależności od swoich indywidualnych preferencji i oczekiwań można wyczarować wyśmienite potrawy, za każdym razem inne. Warto spróbować carbonary w wersji ze szpinakiem. Można się nią zajadać zarówno na obiad, jak i na kolację. Zamiast zwykłego makaronu z mąki pszenicznej, wato sięgnąć po razowy czy kukurydziany. Świetną opcją będzie makaron penne. Ważne jest to, aby nie rozgotować makronu, ale ugotować go w wersji al dente. Do tego jeszcze sos i wyborna potrawa gotowa. Do carbonary pasować będzie kiełbasa cienka śląska, wędzona szynka, cebula i czosnek. Nie można zapomnieć o ziołach, najlepiej takich świeżych.

• Szpinakowa carbonara

Do przygotowania potrawy potrzebne będą: 30 dag makaronu, 15 dag kiełbasy, 300 ml śmietany, trzy garście świeżego szpinaku, łyżka oleju, opakowanie spaghetti carbonara.

Wykonanie: pokrojona w półplastry kiełbasę należy podsmażyć na oleju. Następnym krokiem jest przygotowanie sosu ze śmietany rozmieszanej z opakowaniem spaghetti carbonara. Całość należy wlać na patelnię i zagotować sos. W międzyczasie trzeba ugotować makaron al dente, odsączyć z wody i dodać sos. Na koniec dodaje się umyty szpinak do sosu, miesza i doprawia do smaku. Warto posypać wierzch makaronu startym serem.