Aluminiowa czy silikonowa – która forma do babki będzie lepsza?

forma do babki

Każdy doskonale wie, że jeśli chce się upiec pyszną babkę, koniecznie trzeba mieć do tego zadania dobry przepis, sprawny piekarnik, lecz co niezwykle ważne, również odpowiednią foremkę. Jak się jednak okazuje, forma do babki może być wykonana z kilku różnych materiałów. Warto więc zdecydować, czy lepsza będzie wersja aluminiowa, czy też może jednak silikonowa?

Charakterystyka aluminiowej formy do babki

Nie da się ukryć, że zdecydowanie najważniejszą zaletą, którą charakteryzuje się aluminiowa forma na babkę, jest jej niska cena. Średnio za kilkanaście złotych można kupić dobry model, który pozwoli niejeden raz upiec pyszną babkę. Co więcej, taka aluminiowa wersja dostępna jest praktycznie w każdym osiedlowym sklepie, więc nikt nie powinien mieć problemu z jej nabyciem. Jeśli chodzi o wady, to trzeba tu jednak wspomnieć, że problemem jest przywierania ciasta do ścianek, co rodzi wiele problemów podczas wyjmowania go z formy po upieczeniu.

Charakterystyka silikonowe formy do babki

forma do babki

Jeśli chce się uniknąć kłopotów związanych z wyjmowaniem babki z formy, poleca się wybranie takiego modelu, który będzie charakteryzował się właściwościami nieprzywierającymi. Mowa tu jest o modelu silikonowym. Silikonowa foremka na babke (taka jak na tej stronie) oprócz tego, że nie ma właściwości przywierania ciasta, to dodatkowo jest elastyczna, więc wygodnie się ją przechowuje. Jeśli chodzi o wady, to bez wątpienia najważniejszą jest cena, która jest często nawet trzy razy wyższa niż wersji aluminiowej. Warto również wspomnieć o nieco gorszej dostępności.